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PROPERTIES LEASED IN THE NATURE OF A HOSTEL EXEMPT 

FROM GST: KARNATAKA HC 

A division bench of the Hon’ble High Court of Karnataka (“HC”) by overruling the observations 

of the Karnataka Appellate Authority for Advance Rulings (“KAAAR”) in a recent judgment of 

Taghar Vasudeva Ambrish v. AAAR Karnataka & Ors.1 has held that residential premises leased 

for use as hostel premises are covered under the scope of the Notification No. 09/20172 

(“Exemption Notification”), and are thereby exempt from the levy of Integrated Goods and Service 

Tax ("IGST”).    

Background: 

- Taghar Vasudeva Amrish (“The Petitioner”) along with four other joint owners collectively leased 

out a multi-storied property to M/s DTwelve Spaces Pvt Ltd (“The Lessee”) as hostel for 

providing long term accommodation to students and workings professionals with the duration of 

stay ranging from 3 to 12 months. 

 

- The Petitioner is registered as a commercial establishment under the Karnataka Shops and 

Commercial Establishment Act, 1961. Furthermore, a trade license has been issued by Bruhat 

Bengaluru Mahanagara Palike (“BBMP”) to the Lessee and the trade name has been described as 

boarding and lodging to which public are admitted or reposed or let with or without any 

consumption of food and drink. 

 

- The Central Government (“CG”) vide the Exemption Notification issued under Integrated 

Goods and Service Tax Act, 2017 (“The Act”) has exempted the services provided by way of 

renting of residential dwelling as use as ‘residence’ from the levy of IGST. 

 

- The Petitioner approached the Karnataka Authority for Advance Ruling ("KAAR”) seeking a 

ruling on the applicability of the Exemption Notification to him, which was denied on the ground 

that the Lessee itself is not using the accommodation. Furthermore, the KAAAR also denied the 

applicability of Exemption Notification to the Petitioner on the abovementioned ground and 

further added that the property rented as a hostel building is akin to sociable accommodation 

which in common parlance does not fall under the category of a residential accommodation. 

 

 
1 TS-39-HC(KAR)-2022-GST 
2 Notification 09/2017-Integrated Tax (Rate), dt. 28-06-2017 
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- Aggrieved by the decision of KAAAR, the Petitioner filed a Writ Petition before the HC.    

Observations by the HC: 

- The Exemption notification needs to be interpreted strictly and the burden of proving the 

applicability of Exemption Notification is upon the Petitioner. 

 

- The expression “residential dwelling” is not defined anywhere under the Act. If a term is not 

defined in a fiscal statute, the said term shall be construed in its popular sense. 

 

- In the erstwhile Service Tax regime, the expression was defined as per the education guide 

issued by the Central Board of Indirect taxes as any residential accommodation excluding the 

dwellings meant for temporary stay such as hotels, inns etc., 

 

- Referring to the dictionary meaning of the expression, it was observed that the expression 

residence only connotes that a person eats, drinks and sleeps at that place and it is not necessary 

that the dwelling be owned by such person. 

 

- A hostel is used for an extended duration by the students and working professionals for a period 

ranging from 3 months to 12 months, which would not qualify as a temporary period of stay. 

 

- The Exemption Notification does not require the lessee to use the premises as residence. 

 

- Therefore, the expression residential dwelling would also include a hostel and the benefit of the 

Exemption Notification should be extended to the Petitioner. 

 

- Furthermore, the fact that the Petitioner is registered as a commercial establishment or a trade 

licence has been issued to the Lessee has absolutely no bearing to the eligibility of the Petitioner 

to claim exemption under the Exemption Notification.  

 

VA Comments: 

- The above judgment is a welcome move on behalf of the taxpayers.  
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For any further information/clarification, please feel free to write to: 

- Mr. Shammi Kapoor, Partner at shammi@vaishlaw.com  

 

- Mr. Varenyam Shastri, Associate at varenyam@vaishlaw.com 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DISCLAIMER 

The material contained in this publication is solely for information and general guidance and not for advertising or 

soliciting. The information provided does not constitute professional advice that may be required before acting on any 

matter. While every care has been taken in the preparation of this publication to ensure its accuracy, Vaish Associates 

Advocates neither assumes responsibility for any errors, which despite all precautions, may be found herein nor 

accepts any liability, and disclaims all responsibility, for any kind of loss or damage of any kind arising on account of 

anyone acting/ refraining to act by placing reliance upon the information contained in this publication. 
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