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ANALYSIS OF THE IMPLICATIONS OF GOODS AND SERVICES TAX 

ON DIRECTOR’S REMUNERATION 

Since the inception of Goods and Services Tax (‘GST’) in 2017, leviability of GST on director’s 

remuneration has been an ambiguous subject. The question lies in whether services provided by 

the director to a company is required to be treated as ‘services by an employee to the employer in 

the course of or in relation to his employment’ under Schedule III (i.e. neither supply of services 

and/or goods) of the Central Goods and Services Tax Act, 2017 . (the ‘CGST Act’)1 or the same 

is to be treated as ‘supply of services’ and made taxable in the hands of the Company through 

reverse charge under the Act. 

 

The issue was first considered by Authority on Advance Rulings in the State of Karnataka in the 

case of M/s Alcon Consulting Engineers (India) Pvt. Ltd.2, wherein the authority ruled that 

remuneration paid to the directors is to be treated as supply of service and thereby subjected to 

GST under Reverse Charge as the same is specifically covered under item 6 of the Notification 

No 13/2017 – CT.  Likewise, the Authority on Advance Ruling in the State of Rajasthan was of a 

similar view in the case of Clay Craft India Private Limited3.  

 

However, the Authority on Advance Rulings in the State of Karnataka in the case of Anil Kumar 

Agrawal4, took a contrasting view and held that in case the Applicant is drawing income as 

‘salary’ as a working partner or through ‘profit share’ from a partnership, the income is outside 

the purview of the CGST Act. The ruling also dealt with taxability of ‘salary’ received as a 

director of a private limited company. The Authority distinguished between salary received as a 

executive director and as a non-executive director. The former was held to be received for 

services provided by the Applicant as an employee to the employer and hence not taxable under 

the provisions of the CGST Act, however, the latter remuneration paid by the Company to the 

nominated/ non-executive director was held to be exigible to GST in the hands of the Company 

under reverse charge. 

 

Broadly, directors can be classified as whole time/executive directors or independent / non-

executive directors. Section 2(94) of the Companies Act, 20135 defines a ‘whole time director’ as 

one which ‘may or not be an employee of the Company’ whereas Rule 12 of the Companies 

(Share Capital and Debentures) Rules, 20146 excludes an ‘independent director’ from the 

definition of an ‘employee’. Furthermore, the executive directors are involved in day to day 

activities of the company and are paid salary/ remuneration as an employee whereas, the 

executive directors are involved in managerial activities of the company and are paid sitting 

fees/commission. In terms of the Income Tax Act, 19617 (the ‘IT Act’), the remuneration 

received by the executive director are subjected to Tax Deducted at Source (‘TDS’) under 

Section 192 of the IT Act and assessed under ‘income from salary’, whereas the amounts 

received by the non-executive director are subjected to TDS under Section 194J of the IT Act and 

assessed as ‘income from professional fees’.  

 

 

 
1 Central Board of Indirect Taxes and Customs <https://www.cbic.gov.in/resources//htdocs-cbec/gst/cgst-
act.pdf> accessed 11 June 2020 
2 2019-TIOL-378-AAR-GST 
3 2020-TIOL-64-AAR-GST 
4 2020-TIOL-95-AAR-GST 
5 Ministry of Corporate Affairs <https://www.mca.gov.in/Ministry/pdf/CompaniesAct2013.pdf> assessed 11 
June 2020 
6 Ministry of Corporate Affairs < https://www.mca.gov.in/Ministry/pdf/NCARules_Chapter4.pdf> assessed 
11 June 2020 
7 Income Tax Department< https://www.incometaxindia.gov.in/pages/acts/income-tax-act.aspx> assessed 
11 June 2020 
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Pursuant to the rulings, taxpayers were left to face nuisance on account of divergent views by the 

State Advance Ruling Authorities and anguish over demand notices issued by tax authorities as 

result of the rulings. In retrospect, Companies filed representations before the Government to 

seeking clarification on the issue however, in the meanwhile as a precautionary measure 

Companies took a conservative approach and started discharging GST on director’s remuneration 

which resulted in a direct hit on the cash flow of the Company.  

 

Three years in to the GST regime, the Board finally took cognizance of the matter and issued 

Circular No. 140/10/2020-GST dt. 10.06.20208 (the ‘Circular’), whereby it sought to clarify the 

levy of GST on director’s remuneration.  

 

In terms of the Circular, the issue was dealt in detail by drawing reference from the provisions of 

the Companies Act, 2013 and the IT Act. The Circular clarifies that as per section 149(6) of the 

Companies Act, 2013, read with Rule 12 of Companies (Share Capital and Debentures) Rules, 

2014 an ‘independent director’ should not have been an employee or proprietor or a partner of the 

said company, in any of the three financial years immediately preceding the financial year in 

which he is proposed to be appointed in the said company. Thereby, as the ‘independent director’ 

are ousted from the definition of an ‘employee’, the services provides by such director would not 

fall within Schedule III of the CGST Act and instead qualify as ‘supply of service’ taxable under 

reverse charge in the hands of the Company.  

 

For the levy of GST on ‘whole time directors’, the Circular elucidates that in terms of Section 

2(94) of the Companies Act, such directors may or may not be employees of the company. 

Therefore, in such cases it is apposite to look into the activities provided by such director to the 

Company as also the accounting of their salaries in the books of account of the Company.  

 

The remuneration received by such directors can be either be treated as ‘salaries’ in the 

Company’s account and subjected to TDS under Section 192 of the  IT Act or as ‘fees for 

professional or technical Services’ in the Company’s account and subject to TDS under Section 

194J of the IT Act. In consequence of the treatment of income and deduction of TDS, the 

Circular clarifies that the former income i.e. salary subjected to TDS under Section 192 of the IT 

Act shall be considered as consideration received towards ‘services by an employee to the 

employer in the course of or in relation to his employment’ in terms of Schedule III of the CGST 

Act and thereby shall not be taxable under the CGST Act. Whereas, income subjected to TDS 

under Section 194J shall be treated as consideration for providing services which are outside the 

scope of Schedule III of the CGST Act, and is therefore, taxable. Further, as per notification No. 

13/2017 –Central Tax (Rate) dated 28.06.20179, the said income would be taxable under reverse 

charge in the hands of the recipient of the said services i.e. the Company. 

 

The Circular has sought to clear the implications of GST on director’s remuneration however; it 

has failed to shed light on refund of tax deposited by the Companies pursuant to demand notices 

issued on non-payment of GST on account of salaries paid to whole time directors where TDS 

was deducted under Section 192 of the IT Act. Further, it is pertinent to note that as per Article 

265 of the Constitution of India "no tax shall be levied or collected except by the authority of 

law" and pursuant to the circular, as it is clarified that income subjected to TDS under Section  

 

 

 
8 Central Board of Indirect Taxes and Customs <https://www.cbic.gov.in/resources//htdocs-
cbec/gst/Circular_Refund_140_10_2020.pdf> accessed 11 June 2020 
9 Central Board of Indirect Taxes and Customs < https://www.cbic.gov.in/resources//htdocs-
cbec/gst/Notification13-CGST.pdf> accessed 11 June 2020 
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192 of the IT shall not be taxable under the CGST Act, the demand notices would be void per se 

and Companies shall be refunded the amount of tax paid along with interest. 

 

Another ramification of the Circular would be that companies would now be required to be extra 

diligent while executing appointment contracts of directors and carefully draft board resolutions 

appointing independent directors. Additionally, all Companies would be required to run a due 

diligence of existing contracts for interpret the same in light of the circular for any implication. 

 

............................................................................................................................................................ 

Article is authored by Mr. Shammi Kapoor and Ms. Kritika Kapoor 
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